Nadjite nas na društvenim mrežama.
 

Tara

EXPLORER

UDRUŽENJE ZA PROMOCIJU AKTIVNOG BORAVKA U PRIRODI

„EXPLORER“

predstavlja

Planinu Taru

Tara je planina čuvena po velikoj raznovrsnosti biljnog i životinjskog sveta, a njeni aduti su i netaknuta priroda, skijališta i arheološka nalazišta.

Staroslovenski bog Tar je, prema predanju, zbog lepote predela izabrao upravo ovu planinu za svoj dom. Tako je Tara, smeštena u jedan od najprivlačnijih delova Srbije sa gustim četinarskim i listopadnim šumama, bujnim pašnjacima i prostranim livadama, i dobila ime.

Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji, oslanjajući se na Zlatibor i Mokru Goru, i predstavlja područje netaknutih prirodnih bogatstava čime postaje idealna destinacija za odmor i rekreaciju.

Prirodnom bogatstvu Tare doprinosi i reka Drina sa svojim kanjonom koji uokviruje severne obronke ovog planinskog masiva. Na obodima Tare nalaze se jezero Perućac na Drini i Zaovinsko jezero. Upravo zbog ovakvih izuzetnih prirodnih uslova i jedinstvenog ambijenta, Tara je jedan od bisera Srbije.

 

 U zimskom periodu Tara postaje popularna destinacija probirljivih skijaša jer poseduje nekoliko manjih skijališta: Beli borNagramakŠljivovica i Mitrovac na Tari. Najkvalitetniji skijaški tereni se nalaze u rejonu Predovog krsta i poseduju staze za alpsko i nordijsko skijanje, a povezani su sistemom ski liftova.

Van zimske sezone, Tara je izuzetno posećena zbog povoljnih klimatskih uslova. Najposećeniji turistički lokaliteti su: Zaovine sa jezerimaKaluđerske BareMitrovacSokolina i Predov krst. Tokom letnje sezone aktuelne su biciklističkei planinarske ture. Za ljubitelje ekstremnih sportova organizovane su ture planinskog biciklizma.

Ukoliko pak želite da uživate u blagorodnoj prirodi Tare kroz manje naporne aktivnosti, šetnja i planinarenje po nekoj od planinarskih staza zadovoljiće sva vaša očekivanja. Takođe, moguće je obići i neke od brojnih kulturnih i turističkih atrakcija.

U širem podnožju Tare nalaze se Bajina BaštaVišegradetno selo Drvengrad, kao i jedinstvena Šarganska osmica. Ova veličanstvena turistička atrakcija nudi neverovatan doživljaj vožnje starim vozom po nepristupačnom terenu preko Mokre Gore i Šargana.

Na prostoru Tare nalaze se i arheološka nalazišta, gde je moguće posetiti stećke kod jezera Perućac, srednjovekovno utvrđenje Solotnik, kao i manastir Raču iz 13. veka. Za one željne avanture tu je splavarenje i rafting na Tari i Drini.

Zbog svojih jedinstvenih prirodnih bogatstava i obilja flore i faune, planinski masiv Tare proglašen je za Nacionalni park 1981. godine. Na Tari je registrovano 53 vrsta sisara i 153 vrsta ptica, a pod posebnom zaštitom su medved, divokoza i srna.

Posebna atrakcija na Tari je “Tepih livada”, koja je deo prirodnog rezervata “Crveni potok”. Naziv je dobila po tome što se ugiba pod nogama posetioca kao mek tepih, a nastala je zadržavanjem površinske vode usled vodonepropusnog zemljišta na kome se nalazi.

Zbog nedostatka kiseonika, kisele podloge, viška vode i niske temperature, onemogućeno je raspadanje i istovremeno gomilanje biljnih ostataka. Klima u ovom staništu je vlažna i hladna, pa uspevaju mahovine koje odumiranjem stvaraju naslage belog treseta.

Ovo tresetište se formira od ledenog doba, staro je više hiljada godina i raste tempom od 1 milimetar svake godine.

Tura kroz nacionalni park se organizuje sa najmanje dva noćenja (Sekulići, Sokolina ili Bajina bašta i Predov krst).

Minimalni kapactet za sve ture je 4 a maksimalni 10 ljudi.

Ostale aktivnosti (šetnje, monutain bike, streljaštvo…) mogu biti organizovane po dogovoru.

Kontaktirajte nas i kreirajte svoju rutu

Bajina bašta - Tara centar - Mitrovac - Sekulići - Mokra gora (5-6h sa povratkom)

Bajina bašta - Tara centar - Perućac - Mitrovac - Zaovine - Predov krst (5-6h sa povratkom)

Lokacije Nacionalnih parkova u kojima organizujemo ture.

Prijatelji Explorera