Nadjite nas na društvenim mrežama.
 

Dunav

EXPLORER

UDRUŽENJE ZA PROMOCIJU AKTIVNOG BORAVKA U PRIRODI

„EXPLORER“

predstavlja

Dunav

Ne postoji reka koja bolje od Dunava oslikava svu različitost, složenost, ali i lepotu Srbije. Dunav je oduvek bio veoma važan deo istorije ovih prostora. Druga po veličini reka Evrope, on je mnogo vekova činio prirodnu granicu Srbije i Austrougarskog carstva, a i simbolično je bio linija koja je delila Istok i Zapad.

Danas, ova reka mnogo više spaja nego što razdvaja ljude. Ona prolazi kroz deset zemalja, a tvrđave i utvrđenja na njenoj obali ostala iz prošlosti, kao i moderni gradovi, čine je i najpopularnijom evropskom rekom za turistička krstarenja. Samo u Srbiji, ploveći dolinom Dunava videćete ostatke sedam tvrđava i proći pored nekih od najlepših gradova ove zemlje.

Dunav nastaje spajanjem manjih reka Brege i Brigaha na planini Švarcvald u Nemačkoj, a uliva se u Crno more na teritoriji Rumunije. Deo je plovnog kanala Rajna-Majna-Dunav.

Kroz Srbiju teče od granice sa Hrvatskom i Mađarskom do granice sa Rumunijom i Bugarskom dužinom od 588 kilometara. Plovan je celim svojim tokom kroz Srbiju i protiče kroz dva najveća gradska turistička centra ove zemlje –Beograd i Novi Sad.

U Vojvodini, Dunav je deo kanala Dunav-Tisa-Dunav izgrađenog za zaštitu od poplava i navodnjavanje. Ovaj kanal izuzetno je atraktivan za vožnju brodom ili čamcem, a pravo je mesto i za ljubitelje pecanja željne dobrog ulova.

Svi oni koji se upute na plovidbu Dunavnom imaće priliku da uživaju u jedinstvenom spoju kulturno-istorijskih spomenika i prirodnih lepota Srbije. Od savremenih gradova do drevnih tvrđava, ova reka prolazi i kroz dva nacionalna parka – Đerdap i Fruška Gora, a svojim tokom useca i najveću klisuru Evrope – Đerdapsku klisuru.

Ovaj grandiozni spomenik prirode, dom je mnogobrojnih biljnih i životinjskih vrsta i pravo je mesto za sve koji vole miran i opuštajući odmor u prirodi daleko od velikih gradova.

Kako je Dunav od davnina bio granica raznih carstava i naroda, na njegovim obalama je moguće videti veliki broj utvrđenja i tvrđava.

Idući dolinom Dunava, od njegovog ulaska u Srbiju prema istoku, moguće je videti ostatke sledećih tvrđava: BačPetrovaradinBeogradSmederevoRamGolubac i Fetislam. Obići i čuti istoriju, legende i mitove ovih mesta, znači upoznati i razumeti dobar deo srpske istorije, pa ih zato preporučujemo kao mesta koja ne bi trebalo propustiti.

Na Dunavu se nalaze i hidroelektrane “Đerdap I” i “Đerdap II” od kojih je prva izgrađena davne 1972. godine u saradnji sa Rumunijom, a obe su i danas u funkciji.

Tura se organizuje sa najmanje jednim noćenjem.

Minimalni kapactet za sve ture je 4 a maksimalni 10 ljudi.

Ostale aktivnosti (šetnje, monutain bike, streljaštvo…) mogu biti organizovane po dogovoru.

Kontaktirajte nas i kreirajte svoju rutu

Banoštor - Sremski karlovci - Banoštor (Celodnevna tura)

Lokacije Nacionalnih parkova u kojima organizujemo ture.

Prijatelji Explorera