Nadjite nas na društvenim mrežama.
 

Kopaonik

EXPLORER

UDRUŽENJE ZA PROMOCIJU AKTIVNOG BORAVKA U PRIRODI

„EXPLORER“

predstavlja

Kopaonik

Zaštićeni nacionalni park, poznat i kao “Sunčana planina”, Kopaonik je najpoznatije skijalište u regionu i stanište brojnih retkih vrsta.

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 kilometara, a u srednjem delu dostiže širinu i do 40 kilometara.

Jedan njegov deo je zaštićena zona “Nacionalni park Kopaonik”, koji po broju endemičnih vrsta predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta endemične flore Srbije, a poseduje i najveći ski centar u zemlji.

Ceo masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na ovoj planini kopano još pre dolaska Rimljana. Naročito su bili poznati rudnici u kojima je kopana ruda iz koje se dobijalo srebro, a u srednjevekovnoj Srbiji taj plemeniti metal je smatran najdragocenijim. U pisanim dokumentima Kopaonik se pominje kao: Caponi, Coponich, Coparenich, Copono…

Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima, Kopaonik predstavlja jedan od najvećih i najposećenijih planinskih turističkih centara u zemlji.

Ovu masivnu planinu odlikuje subalpska klima a ima i oko 200 sunčanih dana u godini zbog čega zaslužuje ime “Sunčana planina”. S druge strane, pokriven je snegom od početka novembra do maja. Njegovi skijaški tereni pripadaju stazama prve klase, a poseduje i staze za alpsko i nordijsko skijanje koje su namenjene i prilagođene kako iskusnim skijašima tako i početnicima.

Iako je pokriven snegom više od pola godine, većina staza je opremljena i savremenim sistemom veštačkog osnežavanja.

Za ljubitelje noćnog skijanja uređena je i posebna staza namenjena ovoj aktivnosti.

Centar poseduje jedinstveni sistem žičara i ski liftova. Posetiocima se na raspolaganju nalazi i mogućnost iznajmljivanja ski opreme i ski servisa.

Najviši vrh na Kopaoniku je Pančićev vrh sa 2.017 metara nadmorske visine na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka Josifa Pančića po kome je i dobio ime.

Neposredno ispod Pančićevog vrha prostire se arheološki lokalitet Nebeske stolice na kojem se nalazila stara hrišćanska bazilika.

Turistički centar Kopaonik aktivan je i van zimske sezone i predstavlja jednu od omiljenih destinacija za rekreaciju i odmor tokom toplijeg perioda godine. Uglavnom se uživa u aktivnostima kao što su šetnjaplaninarenjebiciklizam, a u ponudi su i škole tenisa, košarke i jahanja. Brojni tereni vrhunskih kvaliteta dostupni su za sportske pripreme pa se tako i vi možete rekreirati na mestima gde se pripremaju srpski reprezentativci.

Na Kopaoniku se nalaze i dva hladna mineralna izvora vode – Krčmar i Marine vode. Podgorje Kopaonika obiluje termomineralnim izvorima i tu se nalaze poznata lečilišta u Jošaničkoj BanjiLukovskoj Banji i Kuršumlijskoj Banji.

Kopaonik upotpunjuje i kulturnu ponudu Srbije jer je na njegovom širem prostoru smešten čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz perioda od 12. do 15. veka – manastiri i crkve GradacPavicaStudenicaŽiča i Sopoćani. U podnožju planine nalazi se i veličanstveni srednjovekovni grad Ras, kao i utvrđeni gradovi ZvečanKoznik i Maglič.

Sam Kopaonik je proglašen za nacionalni park 1981. godine i jedno je od najvažnijih centara biodiverziteta i faune.

 

Kada ste već ovde, ne propustite…

U zimskom periodu, osim skijanja na stazama za početnike i iskusne skijaše, probajte kombinaciju padobranstva i skijanja, kuvano vino u nekoj planinkskoj brvnari u zimskoj noći, a posle toga lud provod u kafićima.

Ako na Kopaonik dođete u letnjem periodu ne propustite pešačke turemanastirske turevinske ture – obilazak Župe Aleksandrovačkesplavarenje rekom Ibarparaglajdingplaninarenje i jahanje.

U martu se održava Open Ski Feast, manifestacija koja obuhvata nezaboravne igre, izazove, takmičenja i druženje, a u julu ne propustite “Dane borovnice”.

Tura kroz nacionalni park se organizuje sa najmanje dva noćenja + opciono bike tura.

Minimalni kapactet za sve ture je 4 a maksimalni 10 ljudi.

Ostale aktivnosti (šetnje, monutain bike, streljaštvo…) mogu biti organizovane po dogovoru.

Kontaktirajte nas i kreirajte svoju rutu

Kopaonik centar - Pajino preslo - Karaman greben - Jaram - Metodje - Brzeće - Vodopad Jelovarnik (5-6h sa povratkom)

Kopaonik centar - Gobelja - Semetesko Jezero - Kraljevi čardaci - Suvo rudište (5-6h sa povratkom)

Lokacije Nacionalnih parkova u kojima organizujemo ture.

Prijatelji Explorera