Nadjite nas na društvenim mrežama.
 

Valjevske planine

EXPLORER

UDRUŽENJE ZA PROMOCIJU AKTIVNOG BORAVKA U PRIRODI

„EXPLORER“

predstavlja

Valjevske planine

Povlen je planina u Zapadnoj Srbiji koja se nalazi na tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva. Čine je više vrhova, od kojih su tri najvažnija: Mali Povlen (1347 m), Srednji Povlen (1301 m) i Veliki Povlen (1271 m). Pripada vencu valjevskih planina koje su produžetak starovlaške visije i pružaju se zapadno od Valjeva ka ravnoj Mačvi. Lanac planina započinje Maljen, na koji se nadovezuju Povlen, Jablanik pa uporedo Bobija i Medvednik, a potom Sokolska planina, Jagodnja, Boranja i na kraju se Gučevo strmo spušta ka Loznici.

Planine nisu mnogo visoke – najviša tačka lanca, Mali Povlen, dostiže do 1.347 metara – ali su teško prohodne i predstavljaju avanturistički izazov za planinare i ljubitelje prirode. Guste šume i duboki rečni kanjoni nevoljno propuštaju uzane i krivudave puteve koji vode do malih i pod šumom prikrivenih zaselaka. Kod kanjona Trešnjice pod Povlenom nastanio se beloglavi sup kojem je to, uz kanjon reke Uvac, jedini pouzdan azil na ovim prostorima.

Planina Medvednik se nalazi nedaleko od grada Valjeva (30km) i sa 1247 metara nadmorske visisne (mnv) nalazi se u središtu planinskog venca koji od Drine na zapadu preko Gučeva, Boranje, Jagodnje i Sokolske planine nastavlja vencem Valjevskih planina koje na zapadu počinju sa Medvednikom (1247 mnv), Jablanikom (1274 mnv), Povlenom (najviši vrh 1347 mnv), Maljenon (Kraljev sto, 1104 mnv), a završavaju Suvoborom i Pajcem na istoku.

Planina Jablanik, koja se nalazi severozapadno od Povlena, predstavlja dinarsku planinu već po tome što se pruža pravcem severozapad – jugoistok. Najviša tačka je visoka 1274m. Jablanik je vrlo bujne vegetacije, naročito bujne šume bukve: gotovo do samog vrha planine prostiru se kontinualne šume bukve, čija su pojedina stabla visoka i do 30 metara. S druge strane, na Jablaniku nema šumskog voća, kojim obiluju gotovo svi delovi susednog Povlena.

Reka Gradac je smaragdni biser zapadne Srbije koja svojim nijansama zelene boje dokazuje svoju bistrinu i čistoću. Iako je proglašen najčistijom rekom u Srbiji, smatra se da je jedna od najčistijih reka u Evropi. Reka Gradac je biser ovog kraja zbog svoje lepote, prelepog kanjona i još lepše prirode, a sa druge strane je i život ovog kraja, jer mu daje najčistiju vodu za piće. Ovde ćete se osećati kao da ste sami deo prirode, a huk reke je nešto što će Vas terati da se uvek ovde vratite.

Divčibare su gradsko naselje i poznato planinsko-turističko mesto grada Valjeva u Kolubarskom okrugu na planini Maljen. Prema popisu iz 2011- bilo je 141 stalno naseljenih stanovnika. Nalazi se 37 km južno od Valjeva, a 107 km od Beograda. To je planinsko polje koje se pruža od Crnog Vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Nalazi se na visini od 980mnv a najviši vrh je 1104m.

Minimalni kapactet za sve ture je 4 a maksimalni 10 ljudi.

Ostale aktivnosti (šetnje, monutain bike, streljaštvo…) mogu biti organizovane po dogovoru.

Kontaktirajte nas i kreirajte svoju rutu

PLAN IZLETA – VALJEVSKE PLANINE 30.04–02.05.2018

DAN 1. (Valjevo 11h – odlazak Divcibare 20h)

Kombinacija 1.

Šetnja centralnim gradskim ulicama ( stari deo grada- Tesnjar, Valjevska pesacka zona), odmor u kafeu Valjevskog muzeja – fakultativni obilazak muzeja (jedan od najlepsih muzeja u Srbiji, nominovan i za najbolji muzej Evrope)

Šetnja delom klisure reke Gradac koja se nalazi u samom gradu

Kombinacija 2.

Šetnja centralnim gradskim ulicama ( stari deo grada- Tesnjar, Valjevska pesacka zona), odmor u kafeu Valjevskog muzeja – fakultativni obilazak muzeja (jedan od najlepsih muzeja u Srbiji, nominovan i za najbolji muzej Evrope)

Obilazak Petnicke pecine, Istrazivacke stanice Petnica, Petnickog jezera (5km od centra grada)

-Rucak (vecera) u restoranu Paviljon koji se nalazi u blizini spomen parka Stevanu Filipovicu sa koga se pruza pogled na ceo grad

Kombinacija 3.

-Poseta Manastiru Celije i setnja klisurom reke Gradac do odmaralista „Sareno platno“ gde se nalazi dom Ekoloskog drustva Gradac ( slobodne aktivnosti, rucak, boravak u prirodi).
-Fakultativni odlazak do izvora reke Gradac (ako vremenske prilike dozvole)

Odlazak na Divčibare u večernjim časovima

DAN 2.

Obilazak Valjevskih Planina (polazak Divcibare posle dorucka 9h)
– Povlen
Knezevo polje (podnozje Malog Povlena (1347 m.n.v), setnja, obilzak crkve

Pauza ispred doma planinarskog drustva Povlen, slobodne aktivnosti
-fakulativni penjanje na vrh „Veliki Povlen“ i setanja grebenom do vrha „Srednji povlen“

-Jablanik
Pauza na najvisem vrhu planine Jablanik (1275 m.n.v)

-Medvenik
Pauza ispred seoskog domacinstva Aleksic, slobodne aktivnosti, rucak
fakultativna setnja do najviseg vrha planine Medvednik

-Obilazak manastira Pustinja koji se nalazi u podnozju planine Medvednik

-Obilazak vestacke akumulacije Stubo- Rovni

Povratak u smestaj u vecernjim casovima

DAN 3.

Divcibare.

Slobodne aktivnosti, setnja centrom Divcibara
-fakulativna panoramska voznja zicarom Divcibare ski resort-a
-fakultativna voznja mountain bike obelezenim trasama planine Divcibare
-fakultativna voznja off-road vozilima Tometinim poljem koje se nalazi na obroncima planine Divcibare

– Rucak i povratak u Novi Sad u kasnim popodnevnim casovima

Prijatelji Explorera